Преход към съдържанието


Apostol

Регистриран: 28 May 2010
Офлайн Онлайн: May 30 2016 02:39 PM
-----

#39541 Има ли лек за рака?...

Posted by Apostol on 30 April 2016 - 01:31 PM

ЗА ВСЯКА БОЛКА ИМАЛО БИЛКА

 

Напоследък се разгорещиха дебатите около целебните качества на лимоновия сок. Понякога е наистина трудно да отсеем зърното от плявата. Каква е все пак истината за лимоновия сок?...

 

Лимонът, не ще и дума, е един чудесен плод, който наистина има способността да убива ракови клетки. Смятат го дори за 10 000 пъти по-силен от всяка химиотерапия! Защо повечето хора не знаят това?...

 

 Защото има организации, които нямат интерес да знаем за чудните качества на лимона. Много фирми и фирмички по света се опитват да създадат синтетичен заместител на лимоновия сок и всячески се стремят да запазят вълшебните свойства на този плод в тайна.

 

Множество изследания доказват, че лимонът има силен антиканцерогенен ефект. Освен това той има и много други свойства- оказва силен положителен ефект върху кисти и тумори.

 

Лимонът притежава също така силен антимикробен ефект и е с широк спектър на действие против бактериални инфекции и гъбички Той е ефикасен срещу вътрешни паразити и червеи, регулира високото кръвно налягане и е чудесен антидепресант, който предпазва от стрес и нервни разстройства.

 

Интерес представлява източникът на тази информация. Един от най – големите производители на лекарства твърди, че след повече от 20 лабораторни тестове, извършени от 1970 досега, данните сочат, че лимонът унищожава злокачествените клетки в 12 типа рак, включителноно дебелото черво, гърдите, простатата, бял дроб и панкреас.

 

Лимонът забавя растежа на раковите клетки и оказва 10 000 пъти по-добър ефект от продукти като Adriamycin, химиотерапия, и наркотичните продукти, които се използват обикновено в света.

Възниква въпросът за дозировката. Проведените експерименти показават, че приемането на 150 милилитра лимонов сок четири пъти в седмицата намалява риска от раково заболяване  с цели 53 %!

 

За препоръчване е да се ползват био лимони. Специлистите ни съветват да ги мием  добре с четка, а след това да ги замразим в камерата. Замръзналите лимони се стържат с кората върху ястия, салати и супи. Това е тяхното идеално приложение.

 

Длъжен съм обаче да отбележа, че е наивно да се очакват чудеса. Лимоновият сок е чудесно профилактично средство, но той НЕ МОЖЕ да излекува напълно раковото заболяване! Той подпомага обаче активно всяка една терапия и окончателното изцеление.

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
#39540 Факторът време в астрологията

Posted by Apostol on 03 April 2016 - 05:55 PM

КОЛКО ВАЖЕН Е ЧАСЪТ НА РАЖДАНЕ

 

Когато се раждал цар Петър I,  акушерката помолила майка му, да потърпи още поне половин час. Царят се разгневил, но бабката му казала: „Ако князът се роди през първата половина на часа, ще живее 50 години, ако се роди през втората – ще доживее до 70.

 

За да се изготви личнен рожден хороскоп са необходими на само ден, месец и година на раждане, но и точният час на раждането. Времето на раждане играе изключително важна роля при изчислението на хороскопа и е от първостепенна важност. Хилядолетните наблюдения на астролозите са довели до следните изводи:

 

Дете родено между 24.00 – 02:00

В това време на бял свят се появяват много любознателни натури. Те винаги се учат с удоволствие на всичко ново. Наистина, майката трябва да бъде нащрек: нервната им система невинаги издържа на високите натоварвания. Живият и любопитен малчуган винаги трябва да е в курса на всички събития, затова не игнорирайте желанието на чедото си да общува, разказвайте му интересни истории от живота: той ще го оцени. И обезателно го подтиквайте към изучаването на чужди езици – детето ви има отлична памет. Има обаче едно „но“: за да израсне умно и независимо, обръщайте внимание на кръга на неговото общуване; то се влияе от компанията си и лесно се увлича от чужди идеи.

 

Дете родено между 02:00 – 04:00

В средата на нощта се раждат децата-пчелички, чието трудолюбие може само да радва. Те умеят да печелят и да харчат пари, лесно постигат поставените цели, независимо към коя сфера се отнасят. Роденото в тези часове дете притежава отлично здраве и жизнена сила. Когато порасне, не контролирайте всяка негова стъпка, не се тревожете за него: разсъдливостта и природната му предпазливост ще го предпазят от опасности. Към минусите на характера може да се отнесе лошата комуникативност, заради която детето може да изостава в училище. Старайте се да развивате това качество още от ранните му години.

 

Дете родено между 04:00 – 06:00

В този период на бял свят се появяват лидерите, бъдещите ръководители. Ако детето е родено призори, то ще е честно, независимо и много упорито. За да не се превърне в тиранин и деспот, възпитавайте малкия човек колкото може по-меко, внушавайте му търпение и грижа за близките. Момиченцата могат да се окажат прекалено своенравни, а момченцата — груби и резки, затова е важно какъв пример ще имат пред очите си. Тези деца се отнасят много сериозно към всичко и това им помага да станат истински самостоятелни още от малки. Слаба страна е егоцентризмът им. Понякога постъпват зле само за да докажат правотата си – толкова силно е у тях влечението към лидерство.

 

Дете родено между 06:00 – 08:00

Сутрин се раждат много чувствителни и раними деца, затворени в се*е си и в своя свят. За да не допуснете обаче пъпната му изолираност от реалността, не оставяйте детето само, вземайте го със се*е си и на пътешествие, и на гости, и на вилата. Такива деца имат крехко здраве, те обожават да четат и да изучават хората, поради което впоследствие от тях стават отлични психолози и творчески натури, склонни към писателство.

 

Дете родено между 08:00-10:00

Не се учудвайте, че именно към вашето дете ще се стремят всички, които се нуждаят от топла дума и помощ. Защото основните му качества са доброта и човечност, както и силно обаяние. Не е изключено неговият път в живота да станат меценатството и благотворителността.

 

Дете родено между 10:00-12:00

В тези часове се раждат честолюбиви и принципни хора, които в бъдеще стават политици. Още от малки е много трудно да промените мнението им по който и да е въпрос. Тези деца никога не се водят по ничий акъл и винаги оставт верни на се*е си и на своите принципи. Те лесно се сприятеляват и установяват контакти, играят ролята на лидер във всеки колектив, но се занимават само с това, което им е интересно. Напомняйте по-често на детето си, че без умения да изпълнява всекидневната рутинна работа нито една мечта няма да се сбъдне.

 

Дете родено между 12:00-14:00

Времето на заклетите пътешественици, които още от малки мечтаят да се отправят към далечни страни. Когато детето порасне, няма да можете да го удържите. Влечението към пътешествия и промяна е в кръвта му. Най-доброто, което можете да направите, е да му дадете добро образование. То много ще му помогне в живота. Идеален вариант може да стане обучението зад граница. Никога не натрапвайте на вашето чедо собственото си мнение — по много въпроси то се ориентира много по-добре от вас.

 

Дете родено между  14:00-16:00

Ако малкият човек се е родил в ранния следобед, жизнените проблеми и неуредици само ще закалят характера му, ще го направят твърд и непреклонен, способен да преодолее всякакви прегради, да премине през всякакви изпитания. Бъдете готови любознателното дете отрано да започне да ви задава недетски въпроси. Отговаряйте му честно и открито, то ще ви разбере. И още: научете го да се стреми към действително важни цели, да не се разпилява за много неща. И старателно следете здравето му,знае мярка в нищо.

 

Дете родено между  16:00-18:00

Малчуганите, родени във втората половина на деня, имат голяма нужда от любов. Те обожават родителската ласка, обятията и целувките, а когато пораснат, в търсене на любов рано встъпват в брак. Способността да съчувстват и да се поставят на мястото на другия прави тези хора добри и отзивчиви. Околните просто ги обожават заради тази им черта, но близките им често злоупотребяват с тяхната сговорчивост и неспособността им да отказват.

 

Дете родено между 18:00 – 20:00

Вечер се раждат хора, които умеят да намират изход дори и от най-сложните ситуации. Каквото и да се случи, такова дете никога няма да се откаже и няма да е пасивно пред трудностите. Тези малчугани са невероятно активни, изключително много обичат комфорта и удобството, от които зависят настроението и самооценката им. Затова им купувайте не толкова красиви, колкото удобни дрехи — те ще го оценят. Най-главното обаче е да научите малкия човек на изкуството на компромиса, да му обясните, че гъвкавата пръчка се огъва, но не се чупи.

 

Дете родено между 20:00 – 22:00

Много активни, весели деца, които обожават връстниците си, особено от противоположния пол. Те отрано завързват романи, буквално още от първи клас, и това не бива да ви удивлява или огорчава. Те са хазартни, лесно се увличат от всичко ново, имат артистични способности. Следователно драматичният състав, театралната студия или поне хореографското училище е това, което им трябва.

 

Дете родено между 22:00 – 24:00

Децата, родени в края на денонощието, са мъдри, раними и затворени. Те са много привързани към своите родители, гордеят се с тях и в много отношения ги копират. Когато пораснат, те не особено успешно се издигат в кариерата: просто защото са равнодушни към материалните блага. За тях имат значение само семейството и традициите на предците. Затова често стават продължители на делото на бащите и дедите си. Важен момент, на който трябва да обърнат внимание родителите, е, че детето зле понася раздялата с привичните неща — с училището, с дома и дори с любимите дрехи. Не бива да го травмирате…

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
#39419 ХРАНИТЕ, КОИТО НИ СЪСИПВАТ

Posted by Apostol on 30 August 2015 - 05:44 PM

ТИ СИ НАИСТИНА ТОВА, КОЕТО ЯДЕШ

 

При наличието на толкова много неточна информация относно храната и влиянието и върху човешкото здраве, изборът на здравословна храна може да се окаже труден. И все пак, има известен брой храни, които трябва да избягвате на всяка цена, тъй като те не допринасят с нищо за здравето ви и крият много рискове. Тук са изброени девет вида храни, които не трябва да консумирате никога повече, ако искате да запазите здравето си в дългосрочен план.

 

1* Бял хляб и рафинирано брашно - белият хляб и рафинираното брашно са истинска отрова за вашето тяло, тъй като са предварително лишени от почти всички витамини, минерали, фибри и други важни хранителни вещества. Поради тази причина, тялото не знае как правилно да смели и усвои тези така наречени храни, което може да доведе до здравословни проблеми. Освен това, рафинираното бяло брашно се избелва с хлор и се смесва с бромид, два отровни химикала, които се свързват с нарушения на щитовидната жлеза и увреждането на други органи. Това е най- големият враг на българите, които ежедневно се тъпчат с бял хляб и печива.


2* Обикновени замразени ястия - повечето традиционно приготвени замразени ястия са претъпкани с консерванти, преработена сол, хидрогенирани мазнини и други изкуствени съставки, да не говорим за факта, че повечето такива храни са минали през предварителна силна термична обработка, която е свела хранителните им вещества до минимум, в най-добрия случай (особено след дообработването им в микровълновата фурна у дома)... С изключение на няколко наистина здравословни марки замразени храни, повечето замразени ястия са болест в кутия, затова ги избягвайте в полза на пресните храни. 


3* Бял ориз – както от белия хляб, така и от белия ориз предварително са извлечени повечето полезни хранителни вещества, и са отделени триците и кълновете, двата естествени компонента на кафявия ориз. Дори и така нареченият „обогатен“ бял ориз не е достатъчно хранителен, тъй като тялото ни го обработва по различен начин от кафявия, който се абсорбира много по-бавно и не предизвиква рязък скок на кръвната захар, за разлика от белия.


4* Пуканки за микровълнова – тази преработена храна, популярна сред киноманите и любителите на чипсове, снаксове (бързото хранене), е една от най-нездравословните. Практически всяка съставка на пуканките за микровълнова, от генномодифицираната царевица през преработената сол и консервантите подсилващи вкуса, е нездравословна и причинител на болести. На всичко отгоре, пуканките за микровълнова съдържат химикал известен като диацетил, който може да разруши белите ви дробове. Ако обичате пуканки, придържайте се към органичните зърна, които сами можете да приготвите в тенджерка и да подправите със здравословни съставки (кокосово масло, розова хималайска сол). 


5* Дълготрайни месни продукти с нитрати и нитрити – деликатесните меса, дълготрайните колбаси, хот-догът, беконът и много други месни продукти продавани в хранителните магазини, често са пълни с натриев нитрит и други химически консерванти, които се свързват с причиняване на сърдечни заболявания и рак. Ако консумирате месо, придържайте се към такова необработено с натриев нитрит и без нитрати, за предпочитане е месото идващо от свободно расли и хранени с трева животни. 

6* Най-съмнителният протеин - енергийните блокчета. Може да изглежда така, сякаш протеиновите и енергийни блокчета са добро допълнение към здравословния начин на хранене, но по-често не са. Тези хранителни заместители съдържат преработен соев протеин, рафинирана захар, хидрогенирани мазнини и други вредни добавки, които допринасят за хронични заболявания. Разбира се, не всички протеинови и енергийни блокчета са лоши. Просто четете етикетите със съставките, за да знаете какво купувате.


7* Маргарин – скрит е във всички видове преработени храни. Противно на общоприетото схващане, маслото и наситените мазнини като цяло не са нездравословни, особено когато те са получени от животни, които се хранят с трева, а не с царевица и соя. И ако животинските мазнини не са за вас, придържайте се към студено пресованото кокосово масло или зехтина, а не към маргарина. 


8* Соево мляко и соеви заместители на месо – една от големите здравни измами на модерните времена. Соевата лудост е прищявка, която ще искате да пропуснете. Освен фактът, че почти всички органични соеви съставки са с генномодифициран произход, повечето соеви добавки се обработват с помощта на токсичен химикал, известен като хексан, който е свързан с причиняването на вродени дефекти, репродуктивни проблеми и рак. Соята, която не е ферментирала, е също така с високо съдържание на естрогени, които могат да нарушат хормоналния ви баланс.

 

9* "Диетични" продукти – много от така наречените "диетични" продукти на пазара съдържат изкуствени подсладители като аспартам (Equal) и сукралоза (Splenda), и двете от които са свързани с причиняването на неврологични увреждания, стомашно-чревни проблеми, както и ендокринни нарушения. Много от диетичните продукти съдържат и добавени химически ароматични вещества, които заемат мястото на мазнините и другите естествени съставки, които са били отстранени, за да намалят (изкуствено ) съдържанието на калории. Придържайте се към пълнозърнести храни, които са максимално близо до природата, включително природни храни с високо съдържание на мазнини и вашето тяло ще реагира изненадващо добре.

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
#39355 ЕНЕРГИЙНИ ВАМПИРИ

Posted by Apostol on 30 April 2015 - 02:50 PM

ОБКРЪЖЕНИЕТО, КОЕТО ВИ ПОБОЛЯВА

 

Влиянието на хората около нас върху качеството на живота ни е по-голямо, отколкото си даваме сметка. Както оптимизмът, така и песимизмът е заразен. Затова внимавайте с какви хора се обграждате.

А ето и кои типажи просто трябва да избягвате:

 

1.Хората, които които внасят стрес в живота ви

 

Ако имате хора в живота си, които постоянно ви стресират, тогава послушайте се*е си и ги отстранете от всекидневието си. Животът е стресиращ сам по се*е си. Не е нужно някой да допринася допълнително за това.

 

 

2. Хората, които не ви уважават

 

Всеки почтен човек заслужава да бъде уважаван в замяна. Ако установите, че имате човек или хора в живота си, които имат затруднения да ви удостоят с нужното уважение, кажете им да се отдалечат от вас. Уважавайте се*е си и никога не позволявайте на другите да проявяват неуважение към вас.

 

3. Хората, които винаги успяват да ви наранят

 

Хората, които са част от живота ни, са тези, за които най-много ни е грижа. Но за съжаление много от тези хора понякога ни нараняват. Ако има някой в живота ви, който постоянно ви наранява, направете си услуга и дръжте този човек на разстояние. Болката може да се възприеме като нещо добро, само ако ви носи урок. В този случай, урокът е да спрем да позволяваме на другите да ни използват като боксова круша.

 

4. Хората, които не могат да спрат да лъжат

 

Всеки лъже. В действителност, в рамките на първите няколко минути на срещата с нов човек, той може да ви излъже няколко пъти. Повечето лъжи са безвредни, но всичко това се променя, когато хората, които ви лъжат, са тези, на които имате доверие. Заобиколете се с доверени хора и ще се почувствате много по-добре. 

 

5. Хората, които ви се усмихват, а ви обиждат зад гърба ви

 

Това са страхливци, които нямат смелостта да кажат това, което мислят. Тези хора се наслаждават, преструвайки се на ваши приятели, докато ви обиждат пред останала част от света. Те ще съсипят репутацията ви. Забравете тези хора. Не заслужават вниманието ви по никакъв начин.

 

6. Хората, на които не им пука за вас

 

Всички сме имали хора в живота си, които са наши приятели, само когато им е удобно. Това са "лъжеприятелите" – много е забавно да излизаш с тях, обичат да им се помага, но когато имате нужда от тяхната помощ, не можете да ги намерите. Тези хора са особено вредни, защото ви дават илюзия за сигурност. Мислите, че можете да се опрете на тях за подкрепа, но когато ги потърсите, ще се озовете сами.

 

7. Хората, които ви дърпат към предишния начин на живот

 

Животът е интересен и вълнуващ, ако е постоянно прогресиращ. Само когато се движим напред, когато подобряваме се*е си и заобикалящата ни среда, сме в състояние да намерим удовлетворение и щастие. Често задържате хора в живота си, които са били част от досегашния ви живот, без да проумявате, че те ви дърпат назад. Вие сте работили усилено, за да прогресирате и да направите промени, но тези хора предпочитат живота такъв, какъвто е бил, и ще опитат всичко възможно да ви върнат в пещерата, от която сте изпълзели. 

 

8. Хората, които просто заемат място

 

Всичко в живота е ограничено. Ресурсите са ограничени. Времето е ограничено. Местата са ограничени. Каквото можете да постигнете в живота си, е ограничено. Ние не можем и никога няма да бъдем в състояние да имаме всичко. Ето защо трябва да бъдете много внимателни не само с това, което сте избрали да направите, но и с когото решите да го направите. Можете да поддържате само шепа силни връзки в даден момент - просто не разполагате с време и енергия да се справяте с повече. Ако се заобикаляте в живота си с не толкова приятни хора, вие ще създадете за се*е си не толкова приятен живот. Ако хората около вас не допринасят за по-добър живот, следва по подразбиране, че те взимат от него.

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

 
#39317 ТАЙНИТЕ НА ПРЕУСПЕЛИТЕ ХОРА

Posted by Apostol on 29 March 2015 - 10:31 AM

ТЕХНОЛОГИЯ НА УСПЕХА

 

Американският автор Дан Шуабъл, който пише и за Forbes, споделя, че от 2007 насам е разговарял с над 1 200 главни изпълнителни директори на големи компании, знаменитости, автори, политици и дори с астронавт. "Когато разговарям с тези хора, винаги забелязвам общи черти, които всичките те имат и които допринасят за техния успех", казва той. От всичките тези разговори Шуабъл е формулирал 14 общи черти на преуспелите хора. Ето ги и тях: 

 

1.Те знаят кога да останат и кога да си тръгнат

 

Преуспелите хора знаят кога точно трябва да сменят работодателя си, да основат компания или да обявят фалит на своя компания. Те имат добра интуиция и не се страхуват да направят труден избор, въпреки силите, които стоят срещу тях. 

 

2. Те правят повече от това, което се изисква от тях

 

Те гледат на длъжностните си характеристики само като началото на това, което могат да направят с работата си. След като свършат със задължителните си задачи, те винаги питат за още проекти, които ги предизвикват. Те дори са готови да поемат досадната работа, която никой не иска да върши, за да бъдат екипни играчи. 

 

3. Те са готови да се провалят, за да могат в крайна сметка да успеят

 

Всички преуспели хора знаят, че нищо не става лесно и са готови да се провалят повече, отколкото да успеят в нещо. Готови са да се учат от всеки провал, тъй като това ще им помогне да вземат по-добри решения, които ще доведат успеха по-късно. И докато много хора се отказват, след като се провалят в нещо, един успял човек ще продължава да проявява постоянство. 

 

4. Знаят, че от тях зависи собствения им късмет

 

Късметът произтича от усърдната работа, която поставя човека в позиция да успее. Няма просто така да ви излезе късметът и да успеете. Преуспелите хора знаят това. Те правят поне по едно нещо всеки ден, за да се поставят в по-добра позиция и да им се усмихне късметът, след което да го използват, за да израстват. 

 

5. Те си поставят реални цели, които могат да изпълнят

 

Преуспелите хора се будят и вече са планирали деня си, докато останалите се чудят какво да свършат след това. Техните цели са много фокусирани и големи, но въпреки това постижими и съвпадат с техните силни черти. Те знаят на какво са способни и инвестират всичките си усилия в тази посока, избягвайки слабостите си. 

 

6. Те поемат отговорност за се*е си и за своите действия

 

Те не разчитат на други хора, за да свършат работа. Вместо това се опитват да намерят решенията, използвайки максимално настоящите си активи. Ако направят грешка, те си признават и незабавно търсят начини за подобрение следващия път, не допускайки същата грешка втори път. 

 

7. Те внасят промените вместо да бъдат засягани от тях

 

Преуспелите хора не чакат да бъдат засегнати от икономическите тенденции. Те са хората, които създават тенденциите и правят така, че нещата да се случват.

 

8. Те могат да се приспособяват към промените на пазара

 

Преуспелите хора са готови да се променят, за да бъдат актуални в света на бизнеса. Те разбират, че ако стоиш на едно място и пренебрегваш тенденциите, ще изостанеш. Те постоянно имат нови идеи, търсейки следващото голямо нещо и придобивайки нови умение. 

 

9. Те могат да разкажат историята си ефективно

 

Ако попитате някой преуспял човек с какво се занимава, той ще може да ви разкаже всичко накратко. Те знаят кои са, с какво се занимават и могат да ви накарат да повярвате в тях. Те имат силна позиция и са много убедителни и уверени. 

 

10. Те задават правилните въпроси на хората, които могат да дадат правилните отговори

 

Преуспелите хора знаят, че трябва да решават проблеми, като се възползват от мрежата си от контакти. Те не се притесняват да напишат имейл или да се обадят на най-подходящия човек, който може да отговори на техните въпроси. Те винаги са подготвени с правилните въпроси и винаги са готови в замяна да помогнат на другия човек. 

 

11. Те се учат цял живот и постоянно напускат зоната си на комфорт

 

Повечето хора смятат, че като завършат университет, са приключили с учението, но преуспелите хора си остават учащи се. Те постоянно научават нови неща и трупат нов опит. Не се страхуват да опитват нови неща и да се провалят. 

 

12. Те знаят кои са и къде е тяхното място в този свят

 

Преуспелите хора са уверени и могат да водят се*е си, а и другите. Те имат собствена визия и мисия и търсят как да я внедрят в ежедневния живот. Те знаят кои не са и не си губят времето с неща, в които не са добри или от които не изпитват задоволство. 

 

13. Те са по-заинтригувани от самото пътешествие, отколкото от финансовото изражение

 

Преуспелите хора избягват схемите за бързо забогатяване. Те са по-концентрирани върху граденето на продължителна кариера чрез усърдна работа, поемане на рискове и изобретателност. Те се наслаждават на пътешествието, въпреки пречките, защото правят нещо, което има смисъл. 

 

14. Те създават, вместо просто да консумират

Докато много хора са заети да си губят времето с фейсбук или да гледат телевизия, преуспелите хора създават нови инструменти, презентации и идеи. Те са хората, които правят нещата, от които другите имат нужда, вместо да бъдат прости консуматори.

 

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
#39263 ЗАЩО ЗАТЛЪСТЯХМЕ ПОГОЛОВНО

Posted by Apostol on 01 February 2015 - 06:59 AM

ПРИЧИНИ ЗА ПАНДЕМИЯТА

 

 

Неправилното хранене и заседналият начин на живот се смятат за основните причини за натрупването на тегло над нормата и затлъстяването. Но проф. Дейвид Елисън от университета на щата Алабама е убеден, че съществуват и много други фактори, за които ние дори не се замисляме, но тяхното въздействие не е за пренебрегване.


• Твърде бързото хранене


Специалистите смятат, че хората, които ядат твърде бързо, изяждат повече храна, отколкото им е необходима, тъй като сигналът за засищане на организма не постъпва веднага в мозъка, а известно време след пребиваването на храната в стомаха.

Компанията Scientific дори предлага на пазара специална маска (с наименованието DDS System), която принуждава хората да ядат по-бавно. Първоначално клиентът трябва да отиде при стоматолог, за да му се направи снимка на устната кухина. След това се изработва специална “шина”, която трябва да се постави в устата, за да намали нейния обем. Това способства за намаляване скоростта на хранене и за по-бързо засищане. Доброволците, които са изпробвали новото устройство са отслабнали за 1 месец с 3 кг.


• Хормоните

 

По данни от нови изследвания, по време на хранене мозъкът на пълните хора не реагира достатъчно активно на производството на допамин – хормона, отговарящ за удоволствието.

Учени от университета в Тексас, Орегонския изследователски институт и Университета “Йейл” са провели експеримент, по време на който на две групи от хора е трябвало да консумират едната група вкусна храна, другата – храна без всякакъв вкус. По време на храненето им е била наблюдавана активността на мозъчните им рецептори. Оказва се, че тя е обратно пропорционална на индекса на телесната маса. Т.е. за да изпитат удоволствие от храната особено жените с наднормено тегло са се нуждаели от по-голямо количество храна, отколкото останалите.


• Безсънието


Холандски учени са изследвали хранителните навици на над 200 души, страдащи от различни нарушения на съня и са установили, че те често изпитват неконтролируем апетит, който ги кара да ядат повече пъти и по-голямо количество храна, отколкото им е необходима. Освен това, сънотворните препрати често показват като страничен ефект, че заставят пациентите да чувстват глад не само през деня, но и през нощта. Според специалистите това е свързано с метаболитните промени в организма.

• Стресът


Според американски учени от университета на щата Пенсилвания, стресът, който изпитваме на работа, също ни кара да преяждаме. В продължение на 25 минути те са поставяли на офис служителите, които са участвали в техния експеримент, различни задачи. Една част от участниците са били подложени на различни видове силен шум: телефонен звън, потракване на клавиатури и др. След това по време на 12 минутната почивка те са им предлагали висококалорични храни - чипс, сирене, шоколад, пуканки.

Оказва се, че тези, които са чувствали най-голямо раздразнение от шума, са изяждали 2 пъти по-голямо количество храна, отколкото техните колеги, работили в условията на абсолютна тишина.По същата причина, според учените, много от хората (повече мъжете) са склонни през почивните дни да злоупотребят с прекомерната употреба на храна и алкохолни напитки.

Дейвид Елисън изброява и други фактори, влияещи на наднорменото тегло:


- намаляване на броя на пушачите (пушенето потиска апетита),

-   увеличаване на продължителността на живот на хората (с възрастта се влошава обмяната на веществата)

-   увеличаване на детеродната възраст (децата, родени от не много млади жени, обикновено имат повишено тегло)


Освен това, по данни от различни изследвания, пълните хора често си избират половинки с наднормено тегло, а това означава, че техните деца ще бъдат генетично предразположени към затлъстяване, съобщава американското списание Prevention.

 

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

 

 
#39210 "ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ"

Posted by Apostol on 30 November 2014 - 05:52 AM

ЗА ПОЛЗАТА ОТ ФАЙДАТА

 

С настъпването на зимата все по- актуален става въпросът за така наречените “хранителни добавки”. Можем да ги намерим вече не само в аптеките, ами и в по- добрите супермаркети. Под формата на хапчета, прахчета, разтвори и т. н.

 

Какво трябва да разбираме обаче под това разтегливо, обтекаемо наименование?... Защото на пазара има добавки, които съдържат всички необходими за тялото витамини и минерали, но има и “препарати” като елексирите на сладкодумния шмекер инж. Хлебаров. За титана на българската фармакология д- р Тошков пък съвсем да не говорим…

 

На това място малко история. След Втората световна война някои фармакологични компании откриват тази огромна пазарна ниша и започват да я запълват настървено и енергично. Хвърлят се огромни суми за реклама и в крайна сметка хората започват за вярват, че фармацията е изобретила едва ли не някакъв вид панацея.

 

Намират се, впрочем, и доброволци, които започват да приемат  редовно новосъздадената продукция. Те били поставени под непрекъснато лекарско наблюдение.

В началото произвеждали предимно витамин С от аскорбинова киселина, но с течение на времето хранителните добавки се обогатили- на пазара се появили последователно витамин Б, витамин Б- комплекс, мултивитамини, витамини с минерали и т. н.

 

След време се намерили и друг вид доброволци. Спортистите, които много се потят по време на тренировки, започнали да се предпазват от така наречения електролитен дисбаланс чрез редовен прием на хранителни добавки.

На тях хранителните добавки се отразявали много добре, защото те действително губят много витамини и минерали чрез отделящата се пот. Добре се отразяват тези добавки и на бременни жени, болни и възстановяващи се от болести хора.

Но какво станало с доброволците от първите години, ще се запитате вие. По едно време се сетили и за тях. Потърсили ги и установили, че повечето от тях били умрели тихо и мирно. Живите пък не били нито по- здрави, нито по- щастливи от всички останали хора.

 

Това озадачило фармакологичните фирми и те започнали да ги изследват много обстойно. Крайният резултат от тези изследвания бил смайващ. Установено било, че нашият организъм усвоява само около 20 % от синтетичните витамини; останалото се изхвърля с урината, потта и екскрементите. За сравнение: витамините, постъпили в организма от плодове и зеленчуци, се усвояват много, много по- добре- почти до 75 %.

 

От тези изследвания става напълно ясно, че хранителните добавки са кажи- речи излишни, ако човек се храни балансирано. Тези изводи обаче не били обнародвани и то по съвсем очевадни причини. Производителите на добавки били “набарали дамара” и гигантската далавера трябвало да продължи.

 

Има една шега, която ми си иска да цитирам на това място. Зевзеците твърдят, че има нелегална и легална търговия с наркотици. Кой се занимава с нелегалната търговия, е ясно за всички. Легалната търговия с наркотици пък е изцяло в ръцете на фармакологичните фирми. Още повече, че един от основните постулати на китайската медицина гласи: “Хапчетата здраве не дават!”

 

Смята се, че хранителните добавки предотвратяват не само хранителните дефицити, но и помагат за поддържането на едно “оптимално здраве”. Само дето никой не може да каже, както какво е то туй “оптимално здраве”…

Ще повторя: ако направим правилния, здравословен  и балансиран подбор на храни, ако съставим внимателно дневното си меню, ние не се нуждаем от никакви добавки.

 

Ние не се нуждаем и от по- новия тип добавки, които зареждат тялото с протеини и аминокиселини. Защото ако синтетичните витамини “не помагат, но не вредят”, протеиновите препарати сериозно могат да увредят черния дроб и бъбреците. Не искам дори и да споменавам за хормоналните препарати, защото мой много близък си умря от рак на простатата, провокиран именно от този вид “добавки”. Това не е изолиран случай- много спортисти са починали или са увредили сериозно здравето си с тези препарати. Лошото е това, че в цял свят те са забранени и търговията с тях се преследва като търговията с наркотици, но у нас всеки може да си ги закупи. От всяка една аптека и то без рецепта!

 

Що се отнася до билковите добавки към храните, аз искам твърдо и ясно да заявя: никой никога нищо сериозно не е излекувал с билки! Няма такъв случай в цялата човешка история! Не си лъжете ума с такива примитивни представи и вярвания! БИЛКИТЕ НЕ ПОМАГАТ И ВРЕДЯТ! Защото приемът на билкови препарати кашира симптомите на заболяването и пречи на лекаря да постави правилна диагноза и да назначи своевременно терапия.

  

В заключение само това: предназначението на всички добавки е едно- да подобряват общия здравословен статус чрез привнасяне на витамини и минерали към храната ни. Всичко говори за това обаче, че синтетичните витамини не се усвояват пълноценно от организма. По- голямата част от тях направо се изхвърля. Именно поради това хранителните добавки може и да са полезни за спортисти, бременни и болни, но за нормалния здрав човек, който се храни балансирано и пълноценно те са си направо излишни. Това са, казано во кратце, хвърлени на вятъра пари! Помислете със собствените си глави! Задайте си този въпрос: как нашите деди и прадеди са живели по 80- 90 години без тези добавки? Как?...

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

 

 
#39165 ЕДНА ЗЛОВЕЩА ЗАГАДКА

Posted by Apostol on 31 October 2014 - 08:11 AM

НЕВИДИМИ СПЪТНИЦИ

 

Много хора се питат дали домът им не е обитаван от духове и дори имат смътното усещане, че около тях витаят духове. Дали е така?...

Ето как ще разберете, дали в дома ви се е заселил дух:

 

1.Имате усещането, че някой ви докосва


Много хора могат да се закълнат, че са усетили някой да ги докосва по рамото в празна стая. Според учените, занимаващи се с паранормални явления, това е сигурен признак , че около вас има дух на починал човек.


2. Усещате парфюма на любим човек, който е починал


Ако внезапно усетите аромат, който ви напомня за починал ваш близък, то вероятно неговият призрак е близо до вас. Ароматът може да означава, че духът ви пази и закриля.


3. Необяснимо поведение на домашните любимци


Кучетата и котките имат силно развита чувствителност към паранормалното. Когато вашите любимци започнат да се държат необяснимо и странно, то може би те виждат и чуват неща, които вие не усещате. Може би чувстват присъствието на дух в дома ви. Понякога котката сякаш се взира в нищото, но може и да вижда нещо. Свръхестествените способности на животните са ясен показател за наличието на духове.


4. Психокинетични явления


Много хора съобщават за случаи, в които сякаш усещат присъствие в леглото си, чуват отваряне и затваряне на врати, без да има никой в дома им. Необяснимото включване и спиране на уреди в дома са вече по-страховити прояви, които говорят за присъствието на дух.


5. Странни сънища и кошмари


Кошмарите и странните сънища, които са съпътствани от ужасяващи усещания- присъствие в стаята, стъпки и чувство на тежест, също може да са знак, че духовете на ваши близки искат да се свържат с вас.


6. Необясними усещания


Познати на мнозина са и внезапните усещания- струва ви се, че някой ви наблюдава, появава се усещане за студ или топлина без видима причина. Ако подобни възприятия се появяват често, то може би в домът ви има обитатели, за които не знаете.


7. Липсващи вещи


На всеки се е случвало да се кълне, че е сложил определена вещ някъде и след това е изчезнала. Понякога това може наистина да е така. Духовете правят това, за да привлекат вниманието ни.


Често пъти намирайки се в труден период от живота си или след загубата на близък човек, интерпретираме случващото се с нас и около нас по начина, по който ни се иска и сякаш очакваме да видим духа на човека, който е починал…

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
#39139 КАК ДА ЖИВЕЕМ 100 ГОДИНИ

Posted by Apostol on 01 October 2014 - 07:31 AM

                         НАБЛЮДЕНИЯ И ПРОУЧВАНИЯ

 

В продължение на 60 години учени от Харвардския университет  са следяли развитието на 600 души. Тези дългогодишни наблюдения са довели до извода, че има седем ключови фактора, които определят продължителността на живота. Това са:

  • въздържанието от прекомерна консумация на алкохол,
  • отказ от тютюнопушене,
  • стабилен брак,
  • редовни физически упражнения,
  • поддържане на нормално телесно тегло,
  • откриване на надеждни механизми за справяне със стреса, 
  • добро образование.

„Не винаги продължителността на живота се определя от гените или съдбата. Здравословният избор може да открие пътя към дългия и пълноценен живот.“ - казва един от авторите на изследването.

Изследователи от Кеймбридж пък заявяват, че има четири неща, които могат да донесат цели 14 години живот повече

- физически упражнения,

- пет пъти на ден ядене на плодове или зеленчуци,

- отказ на цигарите

- избягване на алкохолизма

Проучването също сочи колко важен е бракът, който добавя по около десет години към продължителността на живота.

В ред авторитетни научни институти са проведени подобни изследвания и учените са установили определени закономерности. Запознайте се с по- важните от тях:

 

1) 1, 8 години - Бъдете победители

Нобеловите лауреати живеят средно почти две години повече от онези, които само са били номинирани, но не са спечелили. Университетът в Торонто пък проучва всички актьори, спечелили Оскар – техният живот е средно с 4 години по-продължителен. Двукратното получаване на Приза на Академията пък увеличава живеенето с цели шест години.

 

2) 2 години - Яжте натурален шоколад

Научни изследвания показват, че черният шоколад е полезен за сърцето и може да предотврати някои болести. Харвардски проучвания сочат, че хората, които ядат шоколад, живеят поне година повече, отколкото онези, които не си го позволяват. Яденето на между 1 и 3 опаковки шоколад на месец намалява с 36% риска от преждевременна смърт. Това се дължи на антиоксидантите в черния шоколад.

 

3) 2, 5 години - Правете секс редовно

Не едно и две изследвания доказват, че сексът е полезен за здравето и спомага за дълъг живот. Калифорнийският университет твърди, че той добавя повече от 2 години, а Бристолският – че мъжете, които често изпитват оргазъм, живеят дори повече.

 

4) 3 години - Бъдете религиозни и имайте приятели

Редовното ходене на църква може да е също толкова полезно за здравето, колкото и джогингът. Изследователи от Питсбъргския университет поддържат тезата, че ежеседмичното посещение на религиозен храм удължава живота с между 2 и 3 години. За сравнение – физическите упражнения добавят 3-5 години.

Религиозното отдаване може да се сравни с груповата терапия. Една от теориите по въпроса е, че присъствието в църквата снижава стреса. Същият ефект се постига от честите срещи с приятели. Проучване на Харвардския университет сочи, че хората, които не посещават храмове, не пътуват и рядко поддържат неформални социални контакти, имат 20% шанс да умрат по-рано от онези, които поддържат постоянна връзка с приятели.

 

5) 3, 6 години - Яжте по-малко месо

Диетите с малки количества месо, както и вегетарианските такива вдигат продължителността на живота с 3,6 години, твърди Лома Линда Университет. Това се дължи на по-високото ниво на поемане на мазнини от „месоядните“.

 

6) 3, 7 години - Бъдете активни

Високите нива на физическа активност могат да удължат живота от 1,3 до 3,7 години. Изследователи от Еразъмския Университет в Холандия казват, че главната причина за това е влиянието на умерените телесни натоварвания върху дейността на сърцето. Освен това хората, които тренират редовно, са по-малко предразположени към свръх-тегло и повече към търсене на по-високо качество на личния си живот.

 

7) 4 години - Пийте вино

Редовното пиене на чаша вино може да добави цели четири години към живота на един мъж според холандско изследване. Това се дължи на благотворното влияние на малките количества вино към сърцето, разширяването на кръвоносните съдове и държането на холестерола в приемливи граници.

 

8) 5 години - Бъдете образовани

Жените с високо образование живеят с около пет години повече от слабо-образованите си съвременнички, докато мъжете с поне бакалавърска степен получават цели 7,8 години повече живот. Едно от обясненията е придобиването на по-здравословен живот. Датски учени дават различна информация – 2,7 години повече за образованите жени и 2,2 години за мъжете. Друго изследване сочи, че хората с докторска степен имат по-дълъг живот от магистрите.

 

9) 6, 6 години - Хранете се добре

Еразъмският унивеситет предлага диета, която би повишила продължителността на живота с 6,6 години. Тя включва черен шоколад, бадеми, плодове и зеленчуци, чесън и вино – и риба четири пъти седмично. Това според учените би намалила риска от сърдечни заболявания със 76%.

 

10) 7 години - Отслабнете

Свалянето на килограми може да добави цели седем години. Отслабването с 5 до 10 килограма при по-пълните мъже и жени намалява риска от диабет, сърдечна недостатъчност, високо кръвно налягане и камъни в бъбреците.

 

11) 7, 5 години - Бъдете позитивни

Изследване, проведено сред 660 души на възраст над 50, показва, че онези, които мислят позитивно, живеят със 7,5 години повече от нацупените. Оптимистите имат 55% по-малък шанс да умрат рано. Песимистите пък са по-склонни към отдаване на пороци, които биха съкратили драстично живота им като пушене, надебеляване и високо кръвно налягане.

 

12) 8- 10 години - Не пушете

Въздържанието от цигари увеличава живота с до 10 години. Изследване в Нова Зеландия сочи, че 50% от пушачите умират преждевременно, а в сравнение с непушачите живеят 14 години по-малко. Най-голям риск има от сърдечен удар и рак. Добрите новини за пушачите са, че никога не е късно да се откажат, казва Американския Национален Институт по наркозависимости и добавя, че средностатистически мъж на 35, който е отказал цигарите, повишава продължителността на живота си с 5,1 години.

 

13) 10 години (за мъжете) - Оженете се

Според изследователи от Чикагския университет женените мъже живеят 10 години повече от ергените. При жените разликата е 4 години. Едно от обясненията за това е, че мъжете след сватбата си спират да поемат големи рискове и живеят по-здравословно, благодарение на съпругите си. За омъжените жени животът е по-дълъг заради устойчивото финансово състояние. Разводът пък повишава риска от по-ранна смърт с 9,4%.

 

14) 10+ години - Бъдете щастливи

Проучване, проведено сред монахини, показва, че хората, които се определят като щастливи, живеят с около десетилетие повече от нещастните. Жените, които са доволни от живота си, са по-малко предразположени към Алцхаймер. Обяснението на учените е, че щастливите хора са склонни да търсят помощ, когато са болни или имат проблем, както са по-малко предразположени към пушене или стрес.

 

15) 14 години - Променете стила си на живот

Промяната на четири фактора може да добави 14 години към живота на човек. Проучване на Кеймбриджския университет, базирано върху 20 000 души, показва, че онези, които се натоварват физически редовно, ядат зеленчуци и плодове по няколко пъти на ден, не пушат и пият умерено алкохол, живеят с 14 години повече, отколкото такива, които не спазват нито едно от четирите неща.

 

16) 20 години - Бъдете богати и живейте в подходящия квартал

Богатите живеят повече от бедните. Висок контраст откриват здравните работници в Балтимор – според тях средната продължителност на живота в един беден квартал е 63 години, докато в богатите предградия тя достига до 83.

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
#39066 ПРАВИЛНИТЕ РЕШЕНИЯ

Posted by Apostol on 02 August 2014 - 05:16 AM

НЯКОЛКО ПРОСТИЧКИ НЕЩА

Човек лесно се влияе от хората около се*е си. Ако всички останали правят нещо, той започва да си мисли, че това трябва да е правилното нещо. Лев Толстой обаче е смятал, че най- опасният израз на този свят е: „Всички правят така.“

Защото много често тези околни влияния ни извеждат в напълно погрешната посока на живота ни.... Невинаги най-лесните начини да се направи нещо, са най-умните, най- удачните.

Ето ви четири простички неща, които са истински знаци за това, че сте на прав път в живота. Ако сте си ги подсигурили, вие трябва да се гордеете със се*е си.

 

1. Имате спестовна сметка и здравни осигуровки

Ако имате спестовна сметка, към която добавяте пари редовно, трябва да се гордеете със се*е си. Тази стъпка изглежда логична, но напоследък все по-малко хора спестяват пари, а би трябвало да е обратното. Освен това повечето хора започват да заделят пари твърде късно, тъй като се радват да харчат парите си в своята младост. Освен това е много важно да имате здравни осигуровки. Един ден ще бъдете щастливи, че сте мислили разумно „на времето“.

 

2. Вие избягвате негативните хора в живота си

Вредните и натоварващи с отрицателна енергия хора са навсякъде, дори може да имате такъв член от семейството или пък да работите с подобна личност. Ако обаче успявате да държите този тип хора по-далеч от се*е си, то това говори добре за вас. Понякога това умение се придобива с години наред, но по-важното в случая е, че токсичните хора нямат място в живота ви. Вие очевидно сте разбрали, че заслужавате да общувате само с позитивни и свестни хора.

 

3. Можете да се грижите сами за се*е си

Ако можете да се грижите за се*е си финансово и по всякакъв друг начин, без да сте зависими от други хора, значи сте на прав път в живота си. Това означава, че имате хубава работа и добри умения за живота. Това не важи за много хора, за които прането, подреждането и готвенето са чужди понятия.

 

4. Вие не се нуждаете от разрешение от никого за нищо

Ако искате да направите нещо, вие не се нуждаете някой да ви даде зелена светлина, за да действате. Вие знаете, че можете да направите всичко, което искате. Не позволявате на никого да спира мечтите ви. Имате вяра в се*е си и в собствените си решения, което говори добре за вас.

Вие съвсем определено сте на правия път!

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
#38988 МНОГО ДОБРА НОВИНА

Posted by Apostol on 30 June 2014 - 04:03 AM

ВАКСИНА СРЕЩУ ИНФАРКТ

 

У нас инфарктът на миокарда е сред основните заболявания, които водят до преждевременна смърт, както при мъжете, така и при жените.

Една голяма крачка в борбата с добиващите застрашителни размери сърдечносъдови заболявания отбеляза наскоро науката. Тя се състои в разработването на специална ваксина, която намалява риска от инфаркт с до 90%.

 

Иновативният препарат е дело на учени от Харвардския университет.
В сътрудничество с изследователи от университета в Пенсилвания, те открили безценен начин да бъде спасен живота на хиляди хорa.

 
За разлика от съществуващите досега лекарства обаче, новата ваксина не изисква постоянна употреба, достатъчно е да бъде използвана само веднъж. Тя въздейства на гена PCSK9, който се намира в черния дроб.

 
Установено е, че нарушаването на работата на гена води до увеличаване на холестерола в сърдечносъдовата система, което от своя страна увеличава риска от инфаркт.
 
Лекарството ще бъде на разположение на пациентите в близките 10 години. Може да бъде алтернатива на медикаментите, които обикновено се използват, за да се намали рискът от пристъпи.

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
#38842 В дебрите на свръхестественото

Posted by Apostol on 01 June 2014 - 05:07 AM

ТЕЛЕПАТИЯТА- МИТ ИЛИ РЕАЛНОСТ

 

За телепатията се знае, че тя е свързана малко или повече с интуицията. Теоретично погледнато, телепатията представлява възможност да предаваме и приемаме мисли и чувства без намесата на основните пет сетива: слух, зрение, обоняние, вкус и осезание.

 

Думата телепатия идва от древногръцки и се превежда като „теле” – далече и „патос” – път, насока. Когато се говори за четене на мисли се има предвид умствената телепатия. Науката, занимаваща се с явлението телепатия е парапсихологията.

 

Навярно всеки може да си спомни случай от живота си, в който е имал усещането за телепатия. Нещо те кара да погледнеш към таблета си точно в момент, в който получаваш имейл или съобщение. Като че ли някой иска точно в този момент да го забележиш... Има ред подобни необясними чувства и усещания.

 

Съществуването на това явление се потвърждава от редица научни изследвания. Изненада за учените е бил резултат от експеримент, в който съвсем неопитни лица  усещат, че някой е насочил поглед към тях отстрани, макар те да са със завързани очи!

При друго голямо изследване е проучена възможността за наблюдаване на обект от голямо разстояние. Неслучайно ЦРУ е вложило в тази насока милиони долари за един и същ експеримент и то безброй много пъти, а именно: „приемник” е трябвало да опише подробно ситуация, картина, случка, които на разстояние от стотици и хиляди километри, е видял друг човек – „наблюдателят”.

 


Телепатията не се контролира само от съзнанието. Не можете да принудите някой насила да мисли за вас или пък да ви се обади по телефона. Но с помощта на всички сетива може и да успеете: първо почувствайте мисълта си, представете си я, чуйте я даже, влезте напълно в кожата на отсрещния с метода на второто „аз”. Накрая усилияа ви могат и да се увенчаят с успех...

 

Телепатията е едно от най-успешно документираните явления. В „Института за крайни области на психологията” е проведен следния опит: получател и изпращач са били настанени в различни стаи. Първият участник наблюдавал видео, докато за другия видеото било заглушено с червена светлина и шум. Получателят трябвало да свърже „виденията” си с един от 4 клипа. В експеримента взели участие 82 студента, като вероятността за случайни съвпадения е 26%, а за доказателство може да се разглежда резултат над 31%. Резултатът бил 33%!

 

Много обширно е документирана и телепатията между животни и хора Един прост пример: кучетата чувстват, че стопанинът им се прибира вкъщи, много преди той да е отворил входната врата.

Все още не е изяснено как точно функционира телепатията, макар мнозина да я обясняват с ефекта на морфологичните полета. Тази теория се развила от англичанина Роберт Шелдрейк, който твърди, че неживата материя и живите същества имат достъп до всякаква предишна информация и опит. Установено е, че е възможна комуникацията с други същества, но ясен, отчетлив разговор, както при среща очи в очи е невъзможен. Поне засега...

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

 
#38782 ВЪЛШЕБНИЯТ ПЛОД

Posted by Apostol on 01 May 2014 - 02:51 AM

ЛЕКОВИТИЯТ ДАР НА ПРИРОДАТА

 

 

Бананът е естествен лек за много болести. Той съдържа три естествени захари- захароза, глюкоза и фруктоза в комбинация с растителни влакна (фибри).  За сравнение: бананът има четири пъти повече протеин от една ябълка, два пъти повече въглехидрати, три пъти повече фосфор , пет пъти повече витамин А и желязо и два пъти повече други витамини и минерали. Той е богат на калий и е с по- висока хранителна стойност. 

 

Един банан дава бърз и продължителен енергиен тласък. Изследвания показват, че два банана съдържат достатъчно енергия за една напрегната 90-минутна тренировка. Не е изненада, че бананът е плод номер едно за много водещи спортисти.  Но енергията не е единственото нещо, с което един банан ни помага за добро самочувствие. Той може да помогне за преодоляване или предотвратяване на значителен брой заболявания и състояния, което го прави задължителен елемент в ежедневното ни хранене.

 

Депресия. Според едно скорошно проучване, предприето сред хората, страдащи от депресия, мнозина от тях са се почувствали много по- добре след като изяли един банан. Това е така, защото бананите съдържат триптофан, вид протеин, който тялото преобразува в серотонин. Хормон, известен с това, че ви накара да се отпуснете, да се подобри настроението ви и като цяло да ви накара да се чувстватe по-щастливи.

 

Предменструален синдром. Забравете за хапчета - изяжте един банан. Съдържанието на витамин В6 регулира нивата на кръвната захар, което може да повлияе на настроението ви.

 

Анемия. Високото съдържание на желязо в бананите може да стимулира производството на хемоглобин в кръвта и така помага в случаи на анемия.

 

Кръвно налягане. Този уникален тропически плод е с изключително високо съдържание на калий и ниско съдържание на сол, което го прави идеален, за борба с високото кръвно налягане.

 

Мозъчна сила. 200 ученици от едно училище в Англия (Twickenham, Middlesex) били подпомогнати за изпитите си през годината с банани за закуска, през почивката и за обяд. Изследванията показват, че калият, съдържащ се в плодовете, може да помогне в обучението, като прави учениците по- бдителни.

 

Запек. Високото съдържание на фибри в бананите може да помогне за възстановяване нормалното действие на червата, което помага за преодоляване на проблема , без да се прибягва до очистителни.

 

Махмурлук. Един от най-бързите начини за лечение на махмурлук е да се направи млечен шейк с банан, подсладен с мед. Бананите успокояват стомаха, а с помощта на меда, повишават и нивата на кръвната захар. Млякото успокоява и хидратира организма.

 

Киселини. Бананите имат естествен антиациден ефект. Ако страдате от стомашни киселини, опитайте се да ядете банани за облекчение.

 

Сутрешна неразположеност. Лека закуска с банани между храненията помага да се поддържа нивото на кръвната захар и да се избегне сутрешното гадене.

 

Ухапване от комар. Преди да поставите крем срещу насекоми , опитайте да натриете засегнатата област с вътрешната страна на кожата от банан. Много хора смятат, че е удивително успешна при намаляване на подуването и раздразнението.

 

Нерви. Бананите са богати на витамини от група В, които помагат за успокояване на нервната система.

 

Стрес на работното място. Изследвания на Института по психология в Австрия откриват, че стресът на работното място води до ядене на такива храни като шоколад и чипс!  При наблюденията на 5000 болнични пациенти, учените открили, че хората с  наднормено тегло са в позиции с високо напрежение на работното място. В доклада се заключава, че, за да се избегне стресът, който предизвиква желанието за храна, ние трябва да следим нивата на захар в кръвта, наслаждавайки се на високо въглехидратни храни на всеки два часа. Така се поддържат постоянни  нива.

 

Язви. Бананите се използва като диетична храна при чревни нарушения поради тяхната мека текстура и гладкост. Те са единствените сурови плодове, които могат да се консумират без смущения. Те неутрализират също така прекомерната киселинност и намаляват дразненето като обвиват лигавицата на стомаха.

 

Стрес. Калият е жизненоважен минерал, който помага за нормализиране на пулса, изпраща кислород до мозъка и регулира водния баланс в тялото ни. Когато сме притеснени, метаболитните процеси се повишават, като по този начин се намаляват нивата на калий. Те може да се балансират с помощта на един банан за закуска.

 

 Инсулти. Според проучване на New England Journal of Medicine, ядейки банани, като част от една редовна диета, може да намалим риска от инсулт с до 40% !

 

Брадавици. Запалените по природни алтернативи се кълнат, че ако искате да се отървете от брадавица, трябва да вземете парче от бананови кори и да го поставите върху нея с жълтата страна. Внимателно закрепете кората на мястото с лейкопласт!

 

Любопитни факти:

 

Бананите са четвъртият най-консумиран продукт в света след пшеницата, ориза и царевицата.

В Уганда всеки жител консумира повече от 220 килограма банани годишно, приготвяйки с тях предястия, основни ястия и десерт.

Бананът се приема за божествен и свещен плод в страни като Индия, Китай, Малайзия. Смята се, че възвръща силата на тялото и ума.

 

Оказва се, че са ни необходими само два банана, за да тренираме усилено поне час и половина, чувствайки се в отлична форма. Бананите съдържат естествени захари, чиято комбинация с фибри определено ги прави засищаща и здравословна храна.

 

Освен това фибрите бързо нормализират дейността на червата и помагат при запек. Този плод е богат на сложни въглехидрати, които се разграждат бавно в организма, а това спира покачването нивото на захарта в кръвта, т.е. организмът ни произвежда по-малки количества инсулин и ние отслабваме по-бързо. Бананите са ”шампиони” по съдържание на калий сред плодовете. Калият е нужен на сърцето, мозъка, костите, мускулите. Той помага за изхвърлянето на излишните течности от тялото ни, а също и при високо кръвно налягане. 

 

Рискът от инсулт може да бъде намален с близо 40% при редовната им консумация. Съдържащото се желязо пък е благоприятно за хора, страдащи от анемия. Наличието на магнезий в тях прави съня ни спокоен и пълноценен. Бананите са и естествен антидепресант. Витамин B е този, който успокоява нервната система. B6 пък регулира нивото на кръвната захар.

 

Триптофанът, който също влиза в състава им, ни отпуска и подобрява настроението ни. Фосфорът и манганът са особено ценни, ако искаме здрави кости, мускули, нервни тъкани. Холинът или витамин B4 ни помага да се справим с умората, раздразнителността, разсеяността. Глутаминовата киселина спомага при изграждането на протеините, а аспарагиновата такава е много важна за нормалното психично функциониране.

 

Бананите неутрализират киселинността на стомаха, поради това могат да се консумират от хора, страдащи от язва. Доказано е, че понижават риска от рак на дебелото черво. Съдържащите се в комбинация витамини B6 и B12 , както и калият и магнезият помагат на тялото да се възстанови след унищожителния ефект на никотина при пушачите. Включването на този плод в хранителния режим оказва благоприятно влияние върху бъбреците, поради значителните си диуретични свойства. Твърди се още, че лекуват и импотентност.

 

Особености

> Бананите са сравнително тежка храна, усвояват се бавно, трябва да се дъвчат добре и да не се приемат повече от два банана един след друг.

Смята се, че е вредно да пием вода веднага след консумацията им. Необходимо е да изчакаме поне един час.

 

> Бананите увеличават гъстотата на кръвта, поради това не се препоръчват при хора с разширени вени и тромбофлебити.

 

> Неузрелите банани са вредни, тъй като съдържат неразтворимо нишесте, което не се смила и предизвиква проблеми с червата.

 

> Сушените банани са над пет пъти по-калорични от пресните. 

 

> Ако пък искате да си набавите от съдържащия се в тях пектин, трябва първо да ги подложите на термична обработка.

Още полезни приложения:

 

- При мазна или суха кожа, в съчетание с необходимата добавка, бананите са перфектният плод за маски за лице

 

- Вътрешната част на банановите кори може да ви помогне да се избавите от брадавиците, макар и процесът да е продължителен.

 

- Компреси с обелките на бананите помагат при главоболие.

 

- Отвара от зелени обвивки на банани помага за намаляване на кръвното налягане.

 

 

Банановото дърво е погрешно считано за палма. То е тревисто растение, достигащо височина 12 метра. Може да се каже, че всъщност бананите са най-голямата билка в света.

 

Известни са повече от хиляда сорта банани, но почти всички имат неприятен вкус. Най-популярният сорт се нарича Кавендиш, следван от Гро Мишел.

 

Плодовете му се развиват само от женските цветове. Обикновено са с продълговата, цилиндрична или триъгълна форма. Дължината им варира от 3 до 40 см, а дебелината достига до 8 см. Цветът на кората отвън е от бледо жълт до червеникав и дори зелен. Плодът отвътре е бял, жълт или оранжев. При дивите видове, за разлика от култивираните, вътрешността е изпълнена с голям брой закръглени, твърди семена.

 

Последно, но не най- маловажно: бананите, този божествен плод, от който бяхме лишавани в продължение на цели 45 години, са около половин път по-хранителни от картофите

 

 

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

 

 

 

 
#38722 Чумата на нашето време

Posted by Apostol on 30 March 2014 - 09:16 AM

  ЗАЩО БИБЛИЯТА НА ИДИОТА Е БИБЛИЯ НА ИДИОТА

 

  1. Телевизията изяжда времето ви. В началото хората гледали телевизия, когато имали свободно време. По-късно били измислени сериалите и хората започнали да живеят само тогава, когато им оставало свободно време. През останалото време те се блещели в телевизорите си.


2. Телевизорът ви прави по-глупави. Дългата прекомерна употреба на телевизия угнетява мозъка ви. Отсъствието на мозъчна активност, която трябва да взима решения и да създава, е заместена от пасивното поглъщане на информация. В повечето случаи тази информация е напълно непотребна или лъжлива. Този факт превръща човека в растение. Защото в крайна сметка телевизията не е нищо друго освен празни приказки на празни хорица, пробутвани на празноглавци...


3. Телевизията ви прави по-лоши и ви поболява. Съвременните продуценти добре разбират, че хората са привлечени най-много от секса, страха и алчността. Това прозрение те ползват за стръв. Наслието вече ни залива катадневно от екрана, а това застрашава сериозно душевното ни здраве.


4. Информационно предозиране. Телевизията не просто ви прави един информационен чревоугодник, а направо ви осакатява. Спомнете си как вчера седяхте пред телевизора и първо гледахте филма, след това шоуто. Рекламата. Новините.

5. Рекламата. Таблетки, превръзки, бира, банки, напитки, превръзки, бира, таблетки, коли, кафе, напитки, супермаркети, превръзки, бира, Nokia, таблетки… и пак от начало. Не ви ли писна?


6. Телевизията ви прави по-нещастни. Ох, тези сериали! За домакините – сапунки, за контето – гламурни, за интелектуалците – доктор Хаус. Вие започвате с голямо любопитство да гледате един чужд живот, след това се увличате и накрая тази фантазия става частица от вас.


7. Телевизията ви прави по-бедни. Недостатъкът на телевизора е, че излъчваните реклами ви карат да купувате неща, от които нямате нужда. Много по-голям проблем е, че вие абсолютно неосъзнато попивате духа на консуматорството в най-непривлекателния смисъл на думата.

 

8. Телевизията ви заблуждава и мами. Телевизионният журналист е една опасна и долнопробна кръстоска между курва, лайно и идиот. За пари той е готов да продаде и майка си.


9. Животът ви е по-важен от телевизионната програма. Закоравелите телевизионни зрители вече отдавна са свикнали животът им да се диктува от  телевизионната програма. Още ли гледате телевизия?...

 

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

 

 
#38682 ОТРОВА

Posted by Apostol on 01 March 2014 - 03:42 AM

БОКЛУЦИТЕ, КОИТО ЯДЕМ

 

Пържените картофи, чипсът и някои видове пуканки са изключително вредни за здравето. Това съобщиха шведски учени в свой доклад на проведеното наскоро извънредно заседание на Световната здравна организация (СЗО) в Женева.

Тези продукти в резултат на високата им термична обработка изработват вещество – акриламид, което специалистите все по-често свързват с развитието на рак при хората.

 

Учени от Университета в Кембридж също са провели много изследвания на тази тема. Техните резултати показват, че 35% от случаите на рак са пряко свързани с храната: “Употребата на бекон, шунка, кренвирши и други колбаси увеличават риска от развитието на рак на червата с около 50%. Рискът се увеличава и от недостига на целулоза в храната, в която преобладават рафинирани продукти”, съобщават те.

 

Качествени продукти в магазините има, разбира се, предостатъчно. Но човек избира какво да купи най- вече заради цената, а не заради ползата за здравето, констатират британските учени.

Диетолозите не препоръчват пълен отказ от месото – то просто трябва да се сведе до минимум (1-2 пъти седмично). Месните продукти са вредни, защото съдържат много често добавки, за които потребителят въобще не подозира.

 

Някои изследователи твърдят, че в днешно време рибата е честа причина за твърде големия брой хранителни натравяния, но не заради качествата й като храна, а заради способността на морските обитатели да натрупват в се*е си голямо количество опасни токсични вещества.

Според статистиката най-чиста е уловената в северните ширини риба. Не трябва да се забравя, че тя е богата на фосфор и други полезни вещества. Затова диетолозите продължават да препоръчват нейното присъствие на трапезата поне веднъж седмично.

 

Екологични чистите плодове и зеленчуци си остават най-добрата храна. Но те се намират все по-трудно. Съдържанието на нитрати в зеленчуците зависи от сорта, условията на отглеждане, състава на почвата и други фактори в това число използваните при отглеждането им азотни торове.

 

Опасността от постъпването на нитрати в организма се свързва с тяхното канцерогенно действие. В устната кухина, хранопровода и стомаха нитратите се възстановяват до нитрити под действието на микрофлората, а нитритите са още по-опасни за здравето – тяхната токсичност превишава 30 пъти токсичността на нитратите.

 

В стомаха нитратите под действието на солната киселина с биогенните амини, съдържащи се в месото, образуват нитрозоамини и нитрозоамиди, които също водят до рак. Ситуацията се усложнява от всевъзможните консерванти и стабилизатори, които се добавят в колбасите.

 

Британските държавни органи са установили, че 164 от 426 основни видове химикали, които се използват в повече от 3000 марки пестициди и торове, способстват за развитието на ракови заболявания, генетични промени и влияят на наследствеността, започвайки от импотентност и завършвайки с вродени пороци.

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ