Преход към съдържанието


Снимка
- - - - -

Списък на добавките в храните


  • Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 plon

plon

    Нов

  • Users
  • Рипване
  • 8 Мнения:

Posted 14 December 2008 - 03:47 PM

Д-р Атанас Михайлов
Пазарът се наводни с вносни хранителни стоки. Купуваме ги, примамени от шарените етикети и опаковки. И невинаги знаем какво купуваме. Всяка компания обаче може да произвежда три категории от един и същ продукт: за вътрешно потребление, за експорт в развитите страни и за износ в развиващите се страни. Именно към третата категория се отнасят 80 на сто от хранителните продукти и напитки, насочени за експорт от Северна Америка и Западна Европа към източния пазар. Единственото изискване към вносителя е на опаковките да са обозначени със символи различните хранителни добавки, подобряващи вида и вкуса на продуктите. И така в стил и вълкът сит, и агнето цяло - производителите са предупредили потребителите, потребителите съответно нищо не са разбрали от кодираното предупреждение.
Когато пазарувате, създайте си навика да четете написаното на опаковката на стоката. Ако откриете дори един от горепосочените символи, би трябвало да помислите дали да я консумирате.

КАКВО ОЗНАЧАВАТ БУКВИТЕ
E 123- амарант - високо концентриран червен оцветител за кексове, желета и сладка. Забранен за употреба в САЩ от 1976 г. Още се използва в Австралия и някои други страни.
Е 102- татразин - жълт оцветител в леки алкохолни и безалкохолни напитки като лимонада и други. Британската асоциация на хиперактивните деца HASCG не препоръчва консумация на храни с това обозначение.
Е 120 - червен оцветител, който е в графа на HASCG - опасни .
Е 124 - ярко червен оцветител, който може да причини алергични реакции при астматици и алергични към аспирин. HACSG препоръчва да се избягва.
Е 127- еритрозин, червен оцветител, който се използва за бисквити и сладкиши. Той може да повиши нивото на хормоните на щитовидната жлеза и да доведе до хипертиреоидизъм.
Едни от най-популярни консерванти- бензоена киселина и нейните соли, масово се използват при домашно консервиране. Те могат да се открият в безалкохолните напитки. Някои от тях имат нежелани ефекти върху здравето.
Е 210 - бензоена киселина се добавя към безалкохолни напитки и сокове.
Е 211- натриев бензоат се използва често у нас за приготвяне на кисело зеле и други туршии, тъй като прекъсва ферментацията. HACSG съветва да се избягват, тъй като употребата им е свързана риск от рак.
Е 212- калиев бензоат може да отключи алергична реакция при чувствителни хора.
Е 214- етил 4 - хидрокси бензоат е забранен за употреба в Австралия.
E 338 - фосфорната киселина може да причини разстройство на стомаха, да наруши калциевия метаболизъм, като засили извличането на селен от организма. Това предразполага към злокачествени тумори и сърдечни заболявания. Затова британците съветват употребата й да се ограничи до минимум.
ОПАСНИ
Е-102 Е-124
Е-120 Е-127
МНОГО ОПАСНИ
Е-123
ЗАБРАНЕНИ
Е-103 Е-111
Е-105 Е-121
Е-125 Е-130
Е-126 Е-152
ПОДОЗРИТЕЛНИ
Е-104 Е-141
Е-122 Е-150
Е-171 Е-173
Е-180 Е-241
Е-477
РАКООБРАЗУВАЩИ
Е-131 Е-210
Е-142 Е-211
Е-212 Е-215
Е-213 Е-216
Е-217 Е-330
Е-240
РАЗСТРОЙСТВО НА ЧЕРВАТА
Е-221 Е-223
Е-222 Е-224
Е-226
ВРЕДНИ ЗА КОЖАТА
Е-230 Е-238
Е-231
ОБРИВИ
Е-311 Е-313
Е-312
ОБЩО РАЗСТРОЙСТВО
Е-250 Е-251
ПОВИШЕН ХОЛЕСТЕРИН
Е-230 Е-321
Е-322
РАЗСТРОЙСТВО НА СТОМАХА
Е-338 Е-340
Е-339 Е-341
Е-407 Е-461
Е-450 Е-462
Е-463 Е-466
Е-465* Източник
- The American Academy of Pediatrics Committee on Drugs in Pediatrics
- Complete listing of E-Numbers from Northern Allergy Center, Australia.
- FDA Summary of Color Additives Listed for Use in the United States in Foods, Drugs, Cosmetics, and Medical Devices
"В момента има над 1000 разновидности на Е, а подсладителите са около 900 в зависимост от химичните вещества, които съдържат.
Учените изчислили, че за една година всеки човек изяжда 10 килограма консерванти, оцветители, набухватели и подсладители. Те са в основата на някои заболявания, както и на драстичния скок на алергиите, категорични са лекарите.
Най-разпространеният у нас консервант за домашно производство на туршии, натриевият бензоат, например, се сочи от Американската агенция за контрол на храните като раковообразуващ ."
http://www.xnetbg.com

#2 NRG

NRG

  • Users
  • РипванеРипванеРипванеРипванеРипване
  • 496 Мнения:

Posted 14 December 2008 - 04:11 PM

Хвала на таквиз българи като plon :) Темата е полезна. Дано да се разраства с още информация.

#3 eLfisH

eLfisH

    2Pac Shakur

  • Users
  • РипванеРипванеРипванеРипванеРипване
  • 265 Мнения:

Posted 15 December 2008 - 01:19 AM

Хвала на таквиз българи като plon :lol: Темата е полезна. Дано да се разраства с още информация.


Напълно съм с неб ;)