Преход към съдържанието


Снимка
- - - - -

С хляб срещу килограмите


  • Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 Apostol

Apostol

    Опитен

  • Users
  • РипванеРипванеРипванеРипване
  • 58 Мнения:

Posted 30 May 2010 - 07:21 AM

НИКОЙ НЕ Е ПО- ГОЛЯМ ОТ ХЛЯБА


Има у нас „диетолози”, които под път и над път ни упрекват, че се тъпчем с прекалено много хляб. Мнозина то тях дори ни препоръчват да се откажем изцяло от него. Прави ли са те?...

Изключването на продуктите, съдържащи глутен (пшеница, ръж, ечемик), от всекидневното меню може да предизвика натрупване на излишно тегло, умора, главоболие и недостиг на хранителни вещества, твърдят водещи британски диетолози.

Хората, които имат доказана непоносимост към глутена, трябва да го избягват. Все повече здрави индивиди обаче се отказват от него с цел отслабване, но в дългосрочен план диетата без глутен може да окаже негативен ефект върху организма.

В началото се забелязва загуба на тегло, но това е заради ограничаването на храните със скорбяла, както и намаляването на калориите, но след време килограмите се възвръщат.

Някои продукти без глутен дори съдържат повече захар, сол или мазнини, за да са по-вкусни. Пшениченото брашно е незаменимо, защото то е важен източник на калций, желязо, витамините от група Б, както и фибри.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

#2 dutchman

dutchman

    Напреднал

  • Users
  • РипванеРипванеРипванеРипванеРипване
  • 128 Мнения:

Posted 30 May 2010 - 02:55 PM

Много несъгласен...Българите наистина ядът прекалено много хляб...хляба е изграден най-вече от бързи въглехидрати..тоест много бързо се усвояват ии навлизат в кръвта..Попринцип ако се консумира вечер бързите въглехидрати са енергия която неможе да бъде изразходена веднага иии затова бива превърната в мазнини за складиране.
Аз като бивш диетолог и фитнес инструктор винаги давах съвета че хляб може да се яде само на закуска :)
хах ноо попринцип има мн теории..това е личното ми мнение :)

#3 petar_13

petar_13

    С малък опит

  • Users
  • РипванеРипванеРипване
  • 42 Мнения:

Posted 30 May 2010 - 10:07 PM

Много несъгласен...Българите наистина ядът прекалено много хляб...хляба е изграден най-вече от бързи въглехидрати..тоест много бързо се усвояват ии навлизат в кръвта..Попринцип ако се консумира вечер бързите въглехидрати са енергия която неможе да бъде изразходена веднага иии затова бива превърната в мазнини за складиране.
Аз като бивш диетолог и фитнес инструктор винаги давах съвета че хляб може да се яде само на закуска :)
хах ноо попринцип има мн теории..това е личното ми мнение :)


Абсолютно не съм съгласен с теб. Да определяш пълнозърнестия и ръжен хляб като бърз въглехидрат е също толкова вярно колкото и да кажеш , че шоколада е бавен въглехидрат. Всъщност Пълнозърнестия хляб е сред най-качествените бавни въглехидрати и е изключително добър избор за всяко време на деня освен сутрин, преди и след тренировка.

Относно това от какъв източник да са въглехидратите - няма голямо значение. Важно е да гледаш гликемичния индекс на храните които консумираш -за бавни въглехифрати - черен ориз, червени картофи, пълнозърнест хляб, овесени ядки. Освен това има разлика в процента въглехидртати - при картофите например той е едва 20% от общото тегло на продукта, докато при хляба минава 50%(картофите имат повече влакнини).Една важна забележка: Когато вземаш пълнозърнест хляб (който по скромния ми над 10 годишен опит в бодибилдинга е най-добрия източник на бавни въглехидрати) е найстина важно да гледаш опаковката, тъй като производителите често изхитряват и представят бял хляб за пълнозърнест продукт. Ако видиш на съдържанието : Брашно тип еди кои си, или добавена декстроза и/или захар не купувай. това което търсиш на съдържанието е: пълнозърнесто и/или ръжено брашно.